Prezentare generala
PREZENTAREA ASOCIAŢIILOR DIN COMUNITATE


În prezent comunitatea Romano-catolică din Câmpulung este formată din aproximativ 280 de persoane. Cu toate acestea, comunitatea condusă de părintele Petru Păuleţ, dezvoltă neaşteptat de multe proiecte sociale. Sunt 3 asociaţii ce se completează reciproc spre slava lui Dumnezeu si binele oamenilor în necesităţi. Cateva detalii despre cele trei asociaţii.


ASOCIATIA INIMA DESCHISĂ

Această asociaţie are două proiecte:

1. Şcoala Sfântul Iacob formată din grădiniţă, ciclul primar şi ciclul gimnazial toate puse sub patronajul Sfântului Iacob, patronul bisericii. În existenţa şi buna funcţionare a lor s-au implicat Surorile de Caritate ale Sfântului Paul, venite în 1994 din Birmingham, Anglia, având în frunte pe sora Agnes. Sora Murphy Katleen este manager general al şcolii. Deviza şcolii este „Şcoala Sfântul Iacob este o familie iubitoare, dedicată educaţiei prin credinţa creştină, ajutându-ne pe fiecare dintre noi să ne descoperim drumul în viaţă”.

Şcoala şi-a avut primul locaş chiar în curtea bisericii. Acum are o clădire proprie, formată din 4 corpuri, în partea oraşului numită Schei. Finanţarea clădirii noi si frumoase, ca şi întreaga funcţionare a procesului educaţional pe parcusul celor peste 10 ani a fost suportată aproape în totalitate de Congregaţia Surorilor de Caritate ale Sfântului Apostol Paul din Birmingham, Anglia. Şcoala funcţionează cu câte două clase paralele pentru fiecare an.

2, Coşul de pâine

Prin acest program se distribuie de trei ori pe săptămână, luni, miercuri şi vineri, pâine şi supă către 220 de familii ( 700 de persoane). Proiectul este iniţiat de sora Julia O'Sullivan, susţinută de o asociaţie din Irlanda condusă de Tom Flod. Este vorba de supă concentrată care vine în transport o dată la doi ani şi apoi se distribuie prin centrul din Câmpulung. Pâinea se procură prin contract de la o fabrică din localitate. Proiectul a fost iniţiat în 1996 pentru cinci ani, apoi s-a prelungit până în zilele noastre.


ASOCIATIA CARITAS CAMPULUNG

Asociaţia Caritas Câmpulung este o organizaţie non-guvernamentală internaţională sub tutela Bisericii Catolice. Scopul acestei asociaţii în lumea întreagă este trăirea iubirii faţă de Dumnezeu în iubirea faţă de aproapele aflat în tot felul de necesităţi umane şi spirituale. In acest moment asociaţia desfăşoară următoarele proiecte:

1. Proiectul Împreună Proiectul are ca scop preluarea din orfelinat de tinerelor care au împlinit vârsta majoratului. Pentru ele se asigură o locuinţă şi un loc de muncă în domeniile: croitorie, fast-food, terasă şi Cafe Internet. În 1997 s-a început cu 8 tinere, iar acum sunt implicate 54 de persoane (tinere şi responsabili).

1.Complexul „Împreună” a fost inaugurat în octombrie 2000, în prezenţa Arhiepiscopului Dr. Ioan Robu şi a celor care au finanţat proiectul, din afara graniţelor. Pentru croitorie am colaborat cu dl. Allain Brault până în 2005, care conduce firme în domeniu în Curtea de Argeş şi în Franţa. Comenzile firmei sale privesc pantaloni pentru femei, iar în proiect sunt implicate peste 20 de persoane.

2. Proiectul "O Rază de speranţă" Asociaţia a cumpărat şase apartamente, toate la parterul unui bloc, şi le-a destinat unui centru de zi pentru copii (două apartamente) şi mame singure cu copii (patru apartamente). Unele mame au stat aici o perioadă, după care au reuşit să-şi reorganizeze viaţa şi s-au stabilit în altă parte. În cele patru apartamente destinate mamelor singure cu copii, locuiesc trei mame cu câte doi copii fiecare şi o mamă cu un singur copil. Mamele lucrează în asociaţie, iar copii urmează cursurile şcolii.

3. Adopţia la distanţă Un al treilea proiect al Caritasului este „Adopţia la distanţă”. 70 de copii din oraş şi din împrejurimi sunt „adoptaţi” de familii din două regiuni ale Italiei. O asistentă socială se ocupă de ancheta socială prin care copiii sunt acceptaţi în proiect. Din „ţara adoptatoare” vin bani, o dată la trei luni, strângându-se aproximativ 30-40 euro/lună/copil. Unele familii „adoptatoare” au fost în vizită la Câmpulung, au constatat corecta repartiţie a ajutoarelor lor, au făcut vizite la familiile care au copii „adoptaţi”.

4. Proiectul agricol Acest proiect a început în 2004 prin construirea unei locuinţe şi cumpărarea unui teren pentru a acorda locuri de muncă pentru tinere şi mame aflate în dificultate. S-a cumpărat şi o mică fermă pentru creşterea păsărilor şi a vacilor.

.
ASOCIATIA SFÂNTUL VINCENŢIU DE PAUL  "CONFERINŢA SFÂNTUL IACOB"

Asociaţia este laică şi are ca scop ajutoarea materială şi spirituală a celor săraci. Este afiliată la Asociaţia internaţională a SVP cu sediul central în Paris. Are un centru de primire a celor săraci unde o dată pe săptămână membrii stau la dispoziţia celor săraci pentru a le asculta dolianţele şi a găsi soluţii împreună cu eoi. Toţi cei din asociaţie lucrează in mod voluntar. O parte importantă a asociaţiei este întrunirea săptămânală între membri pentru rugăciune şi discuţii despre activitate.


Rugaciunea unui Vincentian


Doamne, ajută-mă să fiu bun prieten cu toată lumea,

Ajută-mă să dau sperantă celor suferinzi, celor ce plâng ,celor ce caută credinţa în tine.

Ajută-mă, Doamne, să nu trec cu pas grăbit şi inimă împietrită pe lângă aproapele meu.

Ajută-mă, Doamne, să te pot recunoaşte : în cel necăjit şi fără ajutor ; în cel care suferă şi nu vrea să o arate ; în cel singuratic şi părăsit.

Doamne da-mi puterea de a-mi deschide inima ca sa te iubesc, sa te slujesc, sa te ascult si sa te recunosc pe tine in fiecare om pe care-l intalnesc. Amin. 

 

Parohia Romano-catolica Campulung Muscel

Vizitatori
Counter